ביקור במוזיאון עם הילדים יכול להיות חוויה מבעיתה למדי – ואני מדברת על מוזיאון אמיתי, של גדולים. דמיינו את הבקבוקי של הילד עף בקשת אל יצירה מקורית של פיקאסו, או (התרחשות סבירה יותר) שומר רשע שינזוף באכזריות בילדכם המלבב על כך שהוא עובר את הקו (ועובר, ועובר, ועובר…). מצד שני – אל תוותרו על החוויה של מוזיאון 'אמיתי' ותסתפקו רק במקומות שהותאמו לילדים. אפשר ומותר לחשוף את הילדים לאמנות מגיל צעיר כל עוד עושים את זה נכון וחכם ולא ממאיסים את כל העסק על הילדים לנצח.
לקראת נסיעה שבאה עלינו לטובה החלטתי לבדוק ברשת את ההמלצות של מיטב המומחים לגבי ביקור מוצלח במוזיאון עם הילדים. קבלו:
הכנה נפשית לילדים
מומלץ לדבר עם הילדים מראש על הביקור במוזיאון, ואם יש לכם ספר עם יצירות אמנות או סיפור על ביקור במוזיאון (היוש, אוליביה המהממת!), זה הרגע לשלוף אותם מהמדף. ספרו לילדים מה מציג במוזיאון עכשיו (אפשר להיעזר באתר) ונסו להחליט מה יכול לעניין אותם.
הכנה נפשית להורים
החלל הגדול והגבוה, הדממה והדרישה להיות שקטים ולהתנהג בתרבותיות מאיימת גם על גדולים, ובמיוחד על ישראלים שרגילים להתנהל בצורה, איך לומר… חופשית. ילד שנכנס למוזיאון עשוי להרגיש המום מול כל היוקרתיות הזו, וזה לא אומר שום דבר רע עליהם או על הערכים שהנחלתם להם. זה רק אומר שמוזיאונים הם קצת מבאסים.
חוקים
בכניסה למוזיאון זה הזמן לבסס כמה חוקים ברורים מאד מול הילדים: לא רצים, לא צועקים, לא נוגעים בשום דבר. תזכירו בעדינות שבכל חדר יש שומר עם מדים וצריך להקשיב להוראות שלו. ולילדים גדולים, כמובן, החוק הכי חשוב הוא 'פלאפונים בכיס!'.
לא עובדים בהספקים
לא רק שלא צריך לראות הכל – אין סיכוי שתראו הכל. לדעתי זה טיפ טוב גם לגדולים שמתעקשים לבהות בכל תמונה ופסל, אבל זה כבר עניין של העדפה אישית. בכל מקרה, הילדים לא יחזיקו מעמד ואפשר רק להתנחם בכך שלחשיפה לאמנות יש ערך כשלעצמה.
הפסקות
ילדים קטנים? הפסקות מרובות. ילדים גדולים? הפסקה או שתיים. בכל מקרה הקפידו על הפסקה שבה הילדים יוכלו לנשנש משהו ולהוציא קצת אנרגיה שליליות ורעשים מיותרים מהמערכת. צאו לחצר או אתרו חלל חלופי שבו הם לא יוכלו לגרום נזקים במאות מיליוני דולרים.
תכנון
נסו לתכנן מראש לאן הולכים ומה עושים ולשתף את הילדים בתכנית. אם זה לא מסתדר קחו כמה דקות בכניסה כדי לעיין במפה ולעשות תכנית. חבל שיקרה לכם מה שקרה לנו בביקור במוזיאון להיסטוריה של הטבע בניו יורק כשנתקענו שעות מול תצוגות מיושנות של בובות מטופשות ופספסנו את כל התערוכות העדכניות והמגניבות כי הילדים נשברו בדרך.
התאמה לילדים
כאילו, לקחת את הילדים לתצוגה הכי משעממת ולחפור להם שעות פשוט לא יעבוד. נסו לבחור מראש תצוגות שיש להם מרכיב שימשוך את הילדים, ובררו על פעילויות מותאמות לילדים או אגפי ילדים שקיימים במוזיאונים רבים. בחירות נכונות יכולות לעשות את כל ההבדל מחוויה נוראית לחוויה מיטבית.
צפייה ביצירות
אפשר לקשר את היצירות לדברים מוכרים: הפסיפס דומה לפאזל, האישה בציור דומה לדודה בתיה והי… כל אחד אוהב מומיות!
אם אתם משכילים בטירוף אפשר לנסות לזהות ציורים לפי צייר או סגנון. אם אתם קצת פחות תרבותיים אפשר לבחור איזה ציור הייתם תולים בחדר שלכם, ולמה.
באגף המודרני אפשר לנהל דיון מעניין על השאלה "האם היית יכול לצייר את הציור הזה בגן" (והתשובה: "ברור שכן!" תגרום לכולכם לתהות מעט על משמעות ואמנות).
אפשר לשחק I spy – זה ייצא מגניב במיוחד במוזיאון: "אני רואה… אישה בלי ראש!".
בהקשר זה אני רוצה לציין שקשה להעריך מה הילדים סופגים. הבן שלי בכה בגיל 5 בגלל תערוכת פסלים שחשבנו שהוא בכלל לא הסתכל עליה (היה שם ילד-עבד שסחב לבנים גדולות. אוי). אז אל תתרגשו אם נראה שהם לא מתעניינים ואל תשגעו אותם – ילדים קולטים דברים בזמן שלהם ובדרך שלהם.
ציוד
לא רק מגבונים וחיתולים. ילדים רבים ירגישו נינוחים יותר אם יש להם חפץ בידיים. נחמד אם יהיו לכם עפרונות צבעוניים ובלוק ציור למקרה שהילד ייתקף פתאום בדחף יצירתי ויחליט שהוא רוצה להדגים לבאי המוזיאון מי הצייר הכי טוב בשטח. אבל תיערכו טוב גם עם מגבונים וחיתולים וכל זה, מוזיאון זה מקום נורא במיוחד להיתקע בו בלי איזה נשנוש.
(אגב, אני באופן אישי לא אוהבת לשכור עבורם את המדריכים הקוליים האלה כי אז הם מבלים את כל הביקור בלחיצה על הכפתורים ולא מרימים את הראש מהמכשיר).
מתעייפים? עפים!
כל העסק הולך ומסתבך? אין סיבה להפוך את הביקור לטראומה בלתי הפיכה. חכו לתערוכה מתאימה יותר או עד שהילדים יגדלו קצת ונסו שוב. זהו את הרגע שבו כולם מאבדים סבלנות ועופו משם לפעילות חסרת משמעות כגון אכילת גלידה. זה גם ייצור קישור חיובי במוח הקטן שלהם:
מוזיאון = גלידה! אוהבים מוזיאון! יייפיייי!
פורסם לראשונה באוקטובר 2017
הפוסט הזה הוא חלק מפרויקט #ימיםשלחופש – פשוט בוחרים יום כדי להגיע ללקט פעילויות מעולות ושוות
מקורות:
https://www.motherofalltrips.com/2011/06/family-travel-tips-how-to-take-kids-to-an-art-museum.html
https://artsycraftsymom.com/tips-for-visiting-an-art-museum-with-kids/
http://cloudmom.com/motherhood/10-tips-for-taking-kids-to-an-art-museum/