ובכן! בחיל ורעדה אני כותבת את המילה המפורשת: ה-נ-ק-ה. שהרי הרשת מוצפת באמהות שוחרות טוב (למה כמעט כתבתי שוחרות לטרף?) שמחפשות איזו אמא שתכפור בתשובה הברורה מאליה: להניק, ברור שלהניק!!!
אז… גם אני חושבת שהכי עדיף להניק. אבל לא כולנו אמא אדמה ומחוברות למעגל הבריאה, לפעמים זה לא הולך בקלות ואפילו לא מצליח. ואת זה אני אומרת בתור אמא שמרוב מסירות למטרה הצטרפה לקבוצת תמיכה! בכנסייה! והכריחו אותנו להצדיע במועל שד! (סתם, סתם…). וכל האמהות בקבוצה, בלי יוצא מן הכלל, בכו בדמעות שליש. האמת היא שהקבוצה הזו, מרוב סיפורי תוגה וייאוש, גרמה לי להפסיק להניק את הילד השני אחרי פגישה אחת בלבד.
בקיצור, אם את ממש ממש רוצה להניק אבל הולך לך קשה, ואם את לא כל כך רוצה להניק אבל מרגישה שאת חייבת – לבי איתך. גלשתי באינטרנט וחיפשתי עבורך עצות ותגבורים. בתקווה שילך בקלות ובשפע, אבל גם אם לא – ילדים גדלים יפה על פורמולה!! ויעידו על כך שני הבנים החסונים ומלאי המרץ שלי.
בבית החולים
הנקה מוצלחת מתחילה בבית חולים – זו האמת המצערת שמשתבשת לעתים תכופות מדי. ולמה זה משתבש? כדאי להיות מוכנה לכמה תסריטים.
אחיות רחמניות (מדי)
כשילדתי את הבן הגדול בניתוח חירום האחיות אמרו שאני חייבת לישון ולהתאושש. לא היה קשה לשכנע אותי – היה לי ממש מספיק דרמות וטראומות והתינוק נראה לי בעיקר מפחיד ומיותר. זו הייתה הפתעה מוחלטת: פחות מ-12 שעות לפני הוויתור הדרמטי הזה הייתי מוכנה להילחם על ביות מלא ולהתעקש להיות עם התינוק בכל דקה של היממה. במקום זה שלחתי אותו בשמחה לערבות חדר התינוקות וישנתי מעולה בזמן שהוא קיבל בקבוקי פורמולה.
הפתרון למצב: אל תהיי שחצנית. לידה קשה זה מצב מערער, וצריך להתכונן לאפשרות שתתפתי לברוח מכל הסיטואציה. זה הרגע למנות פרטנר אוהב ומחוייב שייתן לך קצת טאף לאבינג ברגע הנכון ויזכיר לך כמה שרצית להניק ושאת לא רוצה לוותר – וגם יישאר בשטח לתמוך בך במהלך ההנקות הראשונות.
אחיות מרושעות
מיד אחרי לידת האחיינית שלי צפיתי באחות חסרת סבלנות שהחליפה לקטנה חיתול (חיתול בד!!) בעשר שניות ושאלה בעצבים: "הבנת??!!" וגם אצלי: כשסוף סוף העזנו להוציא את התינוק מהעריסה הופיעה בחדר אחות צעירה ונזפה בנו שאנחנו מפנקים אותו יותר מדי והוא בחיים לא יירדם לבד. אם מישהי כזו תדריך אותך בהנקה הראשונה – הכישלון מובטח. יולדת טריה לא מסוגלת (לרוב) להיות אסרטיבית ולעמוד על שלה.
הפתרון למצב: אתרי מראש יועצת הנקה מקסימה וסבלנית ומרגיעה (באופן אישי אני לא סובלת יועצות פנטיות ומלחיצות שמשדרות לך שאם תיכשלי התינוק ימות מיד). שמרי את פרטי הקשר של היועצת הנחמדה קרוב ללב וצרי איתה קשר באותה שנייה שהביטחון שלך מתחיל להתערער!
היולדת
אולי אין לך חלב. אולי הפטמות נסדקו מיד וכאבי התופת התחילו. אולי את מעדיפה להתרחק מהתינוק החייזר שנפל עלייך פתאום בלי שום סימן מקדים. אולי הגודש הראשון הפיל אותך לקרשים. ואולי עפת על עצמך (כמוני) והנחת שהכל יילך לך ממש בקלות כי את טובה עם ילדים ותינוקות. כל סיבה היא לגיטימית, דכדוך אחרי לידה זה הדבר הכי טבעי בעולם, ואת צריכה להיות מוקפת באנשים טובים ואוהבים.
הפתרון: הגבילי את שעות הביקור של חמותך (בכלל, אל תקבלי מבקרים אם זה מעיק עלייך – מי שלוחץ עלייך אחרי לידה הוא לא חבר אמיתי). הכיני מראש את האדם הכי מרגיע ומנוסה שאת מכירה כדי שתוכלי להזעיק אותו ברגעי משבר.
מחסור בחלב
די, אל תספרו לי שאין דבר כזה.
את הבן הראשון האחות שקלה בטיפת חלב לפני ואחרי ההנקה. הוא לא עלה גרם, וכך גיליתי שהבכי קורע הלב שלא הפסיק מאז שחזרתי הביתה היה מוצדק (מאד). זה הוביל לבקבוק הפורמולה הראשון ומשם המדרון היה חלקלק מאד עד להפסקת ההנקה.
עם הבן השני עברתי 3 חודשים שבהם הוצאתי לעצמי את הנשמה עם שאיבות והנקות בלתי פוסקות. בסופם הרופאה אמרה לי שהראש שלו קטן מדי, והיא חוששת שאם אני אמשיך להתעקש על ההנקה הוא לא יתפתח כמו שצריך… וזו הייתה רופאה מתקדמת מאד במנהטן במרפאה מלאה בפוסטרים לעידוד הנקה.
את הבת השלישית בכלל לא הסכימו לשחרר מבית החולים. הרופאה נכנסה לחדר במבט ששמור לבשורות רעות ואמרה שאמנם האחיות מדווחות לה שאני מניקה היטב (ברור, אחרי כל ההשתדלויות הכושלות) אבל התינוקת לא עולה במשקל. אז שמחנו שזו הייתה הבשורה הרעה ושוחררתי הביתה עם תינוקת מלאה בפורמולה והרבה דוגמיות תמ"ל.
אז אני יודעת שאולי הרופאים האלה טעו. ואני מבינה שעם הדרכה נכונה כנראה הייתי מצליחה להניק. אבל לא מצאתי ולא הצלחתי ולא העזתי לא להקשיב לרופאים. האם בגלל זה מגיע לנו, אמהות התמ"ל, להיענש במבטים מתנשאים של אמהות מניקות בכל פעם שפתחתי מיכלי אבקה? ולהתענות בייסורי מצפון? ממרומי שנותי אני עונה לכן: לא. אם נכשלתן בהנקה אתן עדיין אמהות נפלאות, מעולות, מדהימות. יש לי שלושה ילדים מחוננים וספורטאים ובריאים וטובי לב. התמ"ל לא לקח מהם שום דבר אבל החרדות, הדאגות וייסורי המצפון – בהחלט העיבו על החודשים הראשונים שלנו ביחד.
לשלב הנקה ופורמולה
אחרי שביססתי את הטענה שלפיה אין שום פגם באמהות לא מניקות – אני רוצה לחזור למטרת הפוסט הזה: אם את רוצה להניק ומסוגלת להמשיך – אל תתייאשי.
עובדה: עם הבת השלישית חשבתי שהכל נגמר ועברתי לפורמולה (אחרי ימים ארוכים שבהם הנקתי בלי סוף ושאבתי כמויות אפסיות של חלב). רק אחרי כמה שבועות פגשתי (לראשונה בחיי) יועצת הנקה נחמדה, סבלנית ולא שיפוטית. היא המליצה לי להניק את הקטנה ורק אז להציע לה בקבוק והבטיחה שאם אני אתמיד כמויות הפורמולה יתמעטו ויילכו. וככה זה באמת זה היה! לאט-לאט עברנו מפורמולה להנקה מלאה.
יועצות ההנקה צודקות כשהן מפחידות אותנו שאם נתחיל עם הפורמולה זה יכול להרוס הכל. אבל בגללן אנחנו מניחות שברגע שהתינוק בלע קצת פורמולה המשחק נגמר – וזה לא נכון. זה לא בהכרח שחור או לבן: אפשר לעבור תקופה קשה ואז לנסות לחזור למסלול כשאת רגועה יותר וכואבת פחות. ואם תמצאי מישהי נחמדה שתלווה אותך – אז בכלל שיחקת אותה.
האחיזה בשד
המונח baby latching יוביל את גוגל להמון סרטונים. לי לא היה את זה עם הבן הגדול, אז כדאי לדעת שמדובר באוצר בלום. למשל: הנה קישור לסרטון עם 7.6 מיליון צפיות – את יכולה להניח בשקט שהוא די מוצלח ולצפות בו (רק לא בעבודה, הוא גרפי מאד).
אם יש לך כאבים נוראיים ופצעים, או שאספקת החלב גרועה – הגיוני לחשוד באחיזה. אל תתפשרי עד שתגיעי לאחיזה הנכונה, ואם הסרטונים לא עוזרים לך פני ליועצת מקצועית. עם עניין האחיזה אפילו יועצת ההנקה הכי נאצית יכולה לעזור.
אגב – במקרים מסוימים מבנה הפה של התינוק או צורת הפטמה מייצרים בעיה שעלולה להיראות כמו בעיית אחיזה. תיאורטית אמורים לעלות על זה בבית החולים, אבל אם את מרגישה שדברים פשוט לא מסתדרים שווה לבדוק עם גורם מקצועי.
סוגי כאבים בהנקה
הלוואי שלא תדעי ולא תתנסי – אבל סדקים בפטמה זה כואב ברמות מופרעות. ואם הצלחת להסתבך גם עם סתימה קטנה או פטריה חמודה – פשוט הלך עלייך.
אז בואי נדבר על סוגי כאב אפשריים ועל הפתרונות הרלוונטיים:
סדקים
סדקים הם לפחות קלים לזיהוי כי די מהר תתחילי לראות אותם בעין, ויכאב לך מאד! כואב במיוחד (ברמה של צרחות) ברגע החיבור וההתנתקות מהפטמה.
הפתרון: בגדול מדובר באחיזה לא נכונה ולפעמים גם בתהליך שצריך לעבור עד שהפטמה מסתגלת. עבורי לפחות אחיזה נכונה הקלה מיידית על הכאב, אפילו לפני שהסדקים החלימו. אז יש תקווה – פני לייעוץ מקצועי וצפי בסרטונים.
וגם לנולין, לנולין, לנולין.
חזיה ומגני פטמה רכים, איכותיים, נושמים. הניחי לפטמה להתייבש היטב לפני שאת מכסה אותה. אל תשתמשי בסבון שעלול לייבש את האזור עוד יותר.
גודש
קל לזיהוי כי הציצי שלך הופך לכדורסל מנופח מדי וכואב מאד. המצב הזה גם מקשה על התינוק להצמד לפטמה.
הפתרון
קומפרסים חמים ממש לפני ההנקה יקלו על ההצמדה. הניקי הרבה כדי שלא תגיעי למצב הזה שוב ושוב.
סתימה בצינורית החלב
אני לא יודעת למה לא מתייחסים לזה מספיק בבהירות: זה ממש ממש כואב. גם אם זו צינורית אחת – הכאב פשוט מקרין על כל השד ברמה של להתפתל כי הרוח נשבה עלייך. אולי תוכלי לראות נקודה נוקשה ולבנה בקצה הצינורית הסתומה או גוש כואב במקום שהחלב מצטבר.
הפתרון: תיאורטית התינוק אמור לשחרר את הסתימה אבל זה לא בהכרח קורה, וככל שהזמן עובר הסיכוי לדלקת גובר. אבל בכל מקרה: הניקי כמה שיותר, אפשר להתחיל מהשד השני כדי שהחלב יירד ורק אז להצמיד את התינוק לשד הכואב.
ועכשיו, הפעילי את התותחים הכבדים: קומפרסים חמים. מקלחת חמה. לחיצה עדינה עד שהצינורית נפתחת – אל תוותרי, כי ברגע שהסתימה תשתחרר הכאב פשוט ייעלם. קראתי מאמר של אחות שטענה שזה כמו לפוצץ פצעון – אבל סביר להניח שבניגוד לחצ'קון, אם תצליחי לרכך את האזור מאד התינוק ינקז אותו עבורך. ואם את נוטה לבעיה הזו כדאי להתרכז גם במניעה: לא חזייה הדוקה מדי. לא לישון על השד. לנוח כמה שיותר (עצה דפוקה לאמא טרייה).
פטריה או דלקת
אם את חווה כאבים שורפים ודוקרניים אולי לתינוק ולך יש פטריה. אם יש לך חום ו/או איזור אדום וכואב מאד על השד – אולי זו דלקת.
הפתרון
אך ורק טיפול רפואי. זה לא מצב לתרופות סבתא. יועצת הנקה מנוסה או אחות בטיפת חלב יכולות לסייע עם האבחנה.
תרופות סבתא ושיטות הגברת תפוקת החלב
הכי חשוב
לשתות המון מים, כוס מלאה בכל הנקה.
לאכול הרבה אוכל מזין (נשמע מובן מאליו.. אבל בכל זאת).
לנוח כמה שיותר (עצה כל כך לא מעשית, אבל זה לא אומר שהיא לא נכונה).
זמן עור אל עור עם התינוק = יותר חלב (וזה גם נעים).
שאיבת חלב – לדעתי זה סיוט, עדיף לך להיות עם התינוק מאשר עם מכונה דוחה, ואני אפילו לא מרגישה שזה עזר לי. אבל… יועצות הנקה מאד אוהבות משאבות. אם את שואבת לא חייבים לשטוף את כל החלקים כל פעם – לפחות תחסכי לך את העול הזה.
אם הלכת על שאיבה – מומלץ לשאוב על הבוקר. הוסיפי שאיבה קצרה 'על ריק', אפילו ל-5 דקות, אחרי הנקה.
הפחיתי את רמות המתח: זה נשמע כמו עצמה לא מעשית, אבל את יכולה לנסות. קודם כל – אל תסתירי קשיים. דבר שני – חפשי מעגלי תמיכה כמו קבוצות אמהות או חברה מנוסה. וחוץ מזה – בגילך המופלג את כבר יודעת מה מרגיע אותך, זה לא השתנה כי יש לך תינוק! ריצה, יוגה, מדיטציה, בישול, קפה עם חברה – אל תוותרי על פעיליות שעושות לך טוב.
עוגיות הנקה
קבלו קישור למתכון – עוגיות שכדאי להכין ולזלול!
המתכון מופיע בבלוג המעולה של מורקייק, שאני נהנית ממנו בלי קשר.
תה הנקה
נא לקנות בחנות טבע:
- ½ כוס עלי סרפד מיובשים
- ¼ כוס אספסת מיובשת
- ¼ כוס שן הארי מיובש
- ¼ כוס זרעי שומר (אפשר להחליף שומר באניס, כמון, קימל, כוסברה, שמיר)
- ¼ כוס זרעי גדילן (זה סוג של קוץ, נשבעת, בחיי, זה מה שהיא כותבת!)
- וקינמון טחון, לטעם. איכשהו אני חשה שטעם לא יחסר כאן.
זרעי חילבה
כשהמליצו באמריקה על כמוסות Fenugreek גיגלתי את המונח והופתעתי לגלות את החילבה שלנו. בישראל ממליצים לרכוש זרעים ולצרוך כפית 4 פעמים ביום.
שמרי בירה
אפשר לשתות בירה שחורה לפני השינה או לפזר פתיתי שמרי בירה על מאכלים שונים.
תה שומר
אפשר להכין מזרעים שקונים בחנות טבע, או משומר טרי. זה גם אמור לעזור עם גזים אצל התינוק, וגיסתי (מניקה מצטיינת) הייתה שותה קנקנים מלאים.
ממרח ללחם
- כף שקדייה
- חצי כף מזון מלכות
- חצי כף מולסה.
ועוד מאכלים מעודדי הנקה
- שיבולת שועל
- תרד
- גזרים
- ממרח חומוס (יש!)
- פפאיה
- אספרגוס
- אורז מלא
- משמשים
- דג סלמון
- שומר
- פשתן
- אספסת (?!)
- פטל טרי (תירוץ לאכול פרי יוקרתי)
מאכלים שמזיקים להנקה
- משקאות עם קפאין
- עשבי תיבול חזקים.
- מרווה
- נענע
- תה ג'ינסנג.
אם אהבת את הפוסט הזה יש לי גם לוח פינטרסט שכולו קודש לתרופות סבתא
פורסם לראשונה ביולי 2013