לסבתא שלי היו אצבעות ירוקות. המרפסת ואדני החלונות תמיד היו עמוסים עציצים יפים ופורחים. וכיאה לייקית מקצועית – הסדינים מעומלנים, המפות מגוהצות, והארוחות מוגשות בשלוש מנות (מרק, עיקרית, קומפוט!) ובכלים נאים. בגיל מוקדם מאד תפסתי שזה נחמד מאד, כל הדברים האלה, אבל אין מצב שזה עבר אלי גנטית – ממש, עוד רגע אני מעמלנת סדינים ומגהצת מגבות. מצד שלישי, עציצים יפים נראה לי כמו מינימום השקעה והרבה תמורה לאגרה.

מכיוון שעברנו איזה שלוש עשרה דירות מאז שהתחתנו, המחויבות לעציצים התגלתה ככבדת משקל מן הצפוי. גם האצבעות שלי, אפעס, לא הוריקו כל כך. זמן רב פשוט המרתי אצבעות ירוקות בהחלפת צמחים נבולים בצמחים קנויים ורעננים.

אבל עם השנים הלכתי והשתפרתי, ובימים אלה אני מחזיקה שלל עציצים משגשגים. מפה לשם, תנו לי לשתף אתכם בעשרה טיפים שנרכשו בעמל רב לאחר מחקר ושלל כשלונות.

1 טפטפות וניקוז, אחותי

כשאת רואה מרפסת או חצר עטורת עציצי ענק פורחים אני חותמת לך שיש שם מערכת השקייה אוטומטית. זה נשמע  יקר בטירוף, אבל האמת היא שבימינו מדובר בהשקעת DIY של כמה מאות שקלים (אני מדברת כמובן על שטחים קטנים ולא על חצרות ענק). לכי לחנות מתמחה ותבדקי כמה יעלה לך לרשת את העציצים שלך בטפטפות. זה יחסוך  לך מים, אנרגיה וגם הרבה מאד צמחים גוססים ומתים.

אין טפטפות? אז אין הנחות:

את העציצים שבחוץ משקים יום-כן יום-לא בארץ החמה שלנו. אם העציצים בתוך הבית כדאי להרגיש עם האצבע מתי האדמה יבשה. שימי לב שעם קקטוסים וסקולנטים משקים הרבה פחות (פוסט שלם על כך בקישור הזה).

וכדי שהעציצים  ישגשגו – בקיץ אני משקה את העציצים בעוד הרבה מים מעבר למה שהטפטפות מזרימות.

ולפני שניפרד מעסקי המים, בואי נדבר שנייה על הניקוז. העציץ חייב להציע כמה פתחי ניקוז נאים, וחשוב שהמים לא ייאגרו תחתיו בשלוליות. אנחנו מרימים עציצים גדולים על פיסות עץ חזקות כדי שהמים יזרמו חופשי ורחוק.

2 שתפי את הילדים

בחיי שזו באמת פעילות טובה לתת לילדים להתעסק עם עציצים ואדמה. מחבר אותם לטבע, מאפשר להם להתלכלך (שזה טוב! כבר דיברנו על זה!!!)… ונותן להם עיסוק חשוב ומועיל. שלא לדבר על בניית מעורבות הרגשית שתאפשר לך אחר כך לסנג'ר אותם עם ההשקיה.

הנה בבקשה, הילדים שלי לומדים על שורשים, ולמה לא כדאי לגזור ולתלוש אותם לפני ששותלים את העציץ. אה… בעצם זה לא יכול להיות הילד שלי עם ציפורניים כל כך ארוכות ומלוכלכות! כנראה שזה ילד של מישהי אחרת.

3 דשני

רכשי שקית דשן ושקית הומוס ודשני בהתאם להוראות שעל האריזה או לעצות מהמשתלה (אני לא סגורה על כל הקטע של מה זה הומוס – נראה לי שזה כמו קומפוסט, שזה כמו קקי של תולעים?). אני שמה מעט דשן וחופן הומוס בכל עציץ בסתיו ובאביב. לא מדעי מדי, אבל עובד! נצלי את ההזדמנות לתיחוח קליל של האדמה – ילדים עפים על זה.

4 גזמי

לפני החורף קצצי מהעציץ ענפים שנראה שיש להם עלים מעטים ושמרגישים לך מיותרים. עציצים שאת גוזמת לפני החורף נותנים קפיצה מגניבה באביב.

הנה קישור לסרטון שבו גנן מסור מסביר בעברית על גיזום ועל הכנת גנך לחורף.

שימי לב במיוחד לגיזום ורדים! הנה קישור למאמר מוצלח על הנושא החשוב הזה.

5 פתחי אובססיה לתלישת עלים

התלבש על העציץ שלך איזה עשב שוטה חמוד?

סליחה כמו-צמח-בר-יקר, אבל החיים הם לא שיר!

הופ, ישר לפח. עם השורשים.

הסירי מהצמח עלים ופרחים יבשים ממש כל הזמן – כך תוודאי שהצמח משקיע אנרגיה בפריחות ובגדילות במקום בתחזוקת עלים חצי יבשים.

6 אל תעיקי

הצמחים, ממש כמו הילדים שלך, לא אוהבים כשאת מנג'סת. נסי להמנע מהעברה תכופה מדי  ממקום למקום או ממיכל למיכל.

7 קני בחכמה

אי אפשר להפריז בערכה של משתלה מצוינת. הצמחים שתקני שם יהיו בריאים יותר והעצות – טובות יותר. אני אישית אוהבת את שתילי הר ובימים אלה ממש נדלקתי על משתלת עדן שבירידה לים המלח (מול תחנת הדלק) – מגוון נהדר, שירות אדיר ועולה פחות מחצי.

8 מקמי בתבונה

העציץ שלך עלול לאהוב שמש או לשנוא אותה. הוא עלול להעדיף את הבית הקריר או את החצר הבוערת בחום יולי-אוגוסט. אם הצמח נראה לך מסכן אפשר להעביר אותו ממקום למקום עד שתגלי את האזור שבו הוא משגשג.

(אגב, סחלבים לא סובלים אור שמש ישיר. והם בכלל בעייתיים – זה נושא לפוסט אחר שאותו אכתוב אחרי שאפסיק לרצוח אותם באופן סדרתי).

9 גדלי לך גינת ירק

אם צמחי נוי לא עושים לך את זה, את כנראה דומה דווקא לצד הסורי של המשפחה שלי, שתמיד מעדיפים משהו שבסופו של תהליך אפשר לאכול.

העציצים שלך יצמיחו – בקלילות מפתיעה! – צמחים מלבבים מזרעי עגבניות שרי וגמבות קטנות. פשוט דוחפים זרעים לתוך האדמה, משקים ושמים במקום מואר. בקישור הזה יש פוסט שלם שעוסק בהצמחת ירקות משאריות וגרעינים.

10 אבל זה המון עבודה!!

צודקת. להחזיק עציצים פורחים זה די הרבה עבודה. פשוט תתחילי באחד ותגדלי משם.


ואם אתן לא מרגישות שמיציתן את עניין השתילות, יש לי לוח פינטרסט שכולו קודש לעציצים

ואם יש לכן גינה שלמה תמצאו רעיונות יפים כאן

ובגלל שאני אישית עפה על עציצים יש עוד המון פוסטים בנושא באתר! הקליקו כאן.

פורסם לראשונה ביוני 2013, עודכן בטירוף ב2018

מקורות:

https://www.realsimple.com/home-organizing/how-to-care-for-potted-plants

https://www.ambius.com/learn/online/top-tips/

https://www.thespruce.com/ten-container-garden-tips-for-beginners-847854

 

שתפי את הפוסט

באותו נושא

דילוג לתוכן