צר לי להיות זו שמגלה לך את זה, אבל הסיכוי שהילדים שלך יאהבו לקרוא ממש נמוך.
אפילו האמא הכי משקיעה תתקשה לגרום לילדי המסכים להתחבר לפעילות כל כך, איך לומר… איטית. הילדים שלנו גדלים במציאות רוויות פיתויים וגירויים.
אם זה חשוב לך את צריכה להחליט שאת משקיעה בנושא. כל הקטע של הקריאה חייב להתרחש במרחב בטוח: לא לבוא בדרישות מוגזמות, לא להתעצבן ולא להעניש. בארצות הברית מכריחים ילדים לקרוא במשך עשרים דקות בכל יום ולנהל יומן קריאה, ואני נוטה להסכים שעשרים דקות זה זמן ארוך מאד (לילד שלא באמת רצה להתחיל לקרוא מלכתחילה). צריך להשקיע זמן ומחשבה בבחירת ספרים מתאימים, בקריאה משותפת ובביקורים בספרייה או בחנויות ספרים.
קבלי את הטיפים החביבים עלי מרחבי הרשת (וגם מהניסיון שלי כאם גאה לשלוש תולעי ספרים חמודות):
בחירת ספר מתאים בדיוק
אין דבר שמכשיל את הקריאה יותר מהגשת ספר לא מתאים. זה חשוב עד כדי כך שבארצות הברית יש על כל ספר סימון של רמת הקושי, והמורה מעדכנת את ההורים לגבי הרמה שמתאימה לילד. כאן בארץ הכל תלוי בך… למרבה המזל יש את שיטת חמשת האצבעות הקלה והחביבה: נותנים לילדה ספר ומבקשים ממנה לקרוא עמוד שלם ולהרים אצבע על כל מילה שהיא לא בטוחה שהיא מבינה.
אחרי עמוד אחד סופרים כמה אצבעות למעלה:
0-1 אצבעות: קל, בילוי נעים!
2 אצבעות: אין בעיה, בכיף!
3 אצבעות: מתאים ממש בדיוק
4 אצבעות: קשה! לקרוא עם מבוגר
5 אצבעות: קשה מדי… ביי-ביי…
לקחת ספר לטיול
למדו את הילד לצאת לטיול בספר חדש לפני שהוא מתחייב לקריאתו:
האם כשאתה קורא, הקריאה נשמעת כמו דיבור?
האם הבנת מה שקראת? אתה יכול לראות תמונה בראש?
האם הסיפור נגע לך ב-♥ ?
10 טיפים לעידוד קריאה
1 בחרי לילדים ספרים שמתאימים ממש בדיוק.
2 קראי לילדים שלך בקול רם, כל יום, גם הרבה אחרי שהם ידעו לקרוא נפלא.
3 דאגי לשפע ומגוון.
4 ספקי ספר חדש מדי שבוע (בספריה או בדרך אחרת).
5 התחילי לקרוא לילדים ממש-ממש מוקדם והקריאי להם לעתים תכופות ככל האפשר.
6 אין סיבה ללמד את הילד לקרוא לפני בית הספר.
7 הקפידי על זמן קריאה יומי, 20 דקות ביום לפחות, ושוחחי עם הילדה על מה שהיא קראה.
8 הגבילי זמן מסכים.
9 לעולם אל תשתמשי בקריאה כעונש. וכל הסבר מיותר.
10 עשי שימוש בסרטים שמבוססים על ספרים: צפו בסרט ביחד אחרי או לפני הקריאה.
ספרים שהילדים אמורים לאהוב (אבל הם לא)
מכירים את זה שיש ספר שפשוט השתגעתם עליו כילדים? או ספר שקראתם כמבוגרים וחשבתם שממש ממש חבל שפספסתם בילדותכם? נותנים לילדה והיא כולה מפהקת, לא עוברת את עמוד שש, לא יורקת על הספר הקלאסי המהמם והנפלא שהגשתם לה בתור מתנה רבת ערך.
זה הרגע שבו אתם מבינים: כשלנו בחינוך, דפקנו את הכל. בעצם, זה לא אנחנו אישית שדפקנו את העסק. הדור הזה הלך ופחת לו, בעוד שאנחנו היינו דור רוחני ומעמיק הרבה יותר. חוץ מזה שהילדה הזו, ספציפית, די מעפנה ואולי נצליח יותר בפעם הבאה.
בלי לבטל את הקביעות לעייל אפשר גם לטעון שהקצב של הספרים היום פשוט הרבה יותר מהיר. נסו לקרוא איזה פרסי ג'קסון עצבני או איזה הארי פוטר… בזמן שלוקח לדמות בספר הקלאסי שלכם לחצות את היער תוך שירת טידלי פום, פרסי והארי כבר חוו מוות של דמות ראשית, נשיקה ראשונה וקרב חרבות קטלני.
אין מה לעשות, לפעמים הילדים שלנו פשוט לא יתחברו לקלאסיקות הישנות. אם תחשבו על זה ממש טוב אולי תגלו שבעצם גם אתם לא אהבתם את הספרים האלה בילדותכם, למרות שכולם טוענים שהם הכי-הכי-הכי. ואני מדברת כאן על ספרים טובים באמת כמו פו הדב, אליס בארץ הפלאות, הנסיך הקטן, הרוח בערבי הנחל, פיטר פן… אפשר לטעון שאלה ספרים שפונים למבוגרים שמתגעגעים לתקופת הילדות, ולא לילדים עצמם.
ספרים שהילדים דווקא אוהבים (אבל אנחנו שונאים)
האם הילדים שלנו אמורים לקרוא ספרים מזעזעים, מטופשים ולא חכמים בכלל? האם ספרי הקומיקס האלה בכלל שווים משהו? כאילו, ברצינות… קפטן תחתונים?
התשובה הפשוטה היא: ברור שלא! הילדים שלך אמורים לקרוא אך ורק ספרים מחכימים ומתוחכמים.
התשובה הלא-פשוטה היא שבמלחמה הזו את בעמדת נחיתות גם בלי שתסבכי את העניינים. הספרים הטיפשיים יכולים לסלול את הדרך לקריאה של ספרים איכותיים יותר. הרשי לי להזכיר כאן שגם דנידין וחסמבה וספרי צ'יפופו היו בזיוניים למדי.
אגב, כדאי לדעת שספרי קומיקס יכולים להיות יצירות מורכבות ואיכותיות ביותר! אם זה מה שהילד מעדיף משתלם לחפש ספרים מומלצים ולהתקדם איתו ביחד.
עוד באתר:
רשימת ספרים מומלצים לילדי יסודי.
רשימת ספרים מומלצים לתינוקות ופעוטות.
פורסם לראשונה במאי 2013
ונערך מחדש כמה וכמה פעמים כי זה פוסט חשוב!
הפוסט הזה הוא חלק מפרויקט #ימיםשלחופש – פשוט בוחרים יום כדי להגיע ללקט פעילויות מעולות ושוות